Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama nedir diye sorduğumuz zaman birçok açıklama ortaya koyabiliriz. Çevrimiçi pazarlama olarak da bilinen dijital pazarlama, bir markanın potansiyel müşterilerle internet ve diğer dijital iletişim biçimleri aracılığıyla bağlantı kurması için yapılan tanıtımdır. Bu, e-posta, sosyal medya ve web tabanlı reklamcılığın yanı sıra pazarlama kanalları olarak metin ve multimedya mesajlaşmayı içerir.

Bir pazarlama kampanyası dijital iletişim içerdiğinde, doğası gereği dijital pazarlamadır.

Inbound Pazarlama ve Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama ve gelen pazarlama genellikle karıştırılır ve bunun iyi bir nedeni vardır. Dijital pazarlama, e-posta ve çevrimiçi içerik gibi gelen pazarlama ile aynı araçların çoğunu kullanır. Her ikisi de alıcının yolculuğundaki potansiyel müşterilerin dikkatini çekmeye ve onları müşteriye dönüştürmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, iki yaklaşım araçlar ve hedefler arasındaki ilişki konusunda farklı görüşlere sahiptir.

Dijital Pazarlama Neden Önemli?

Her türlü pazarlama, işletmenizin başarılı olmasına yardımcı olabilir. Ancak dijital kanallara erişim kolaylaştıkça dijital pazarlama daha da önemli hale geldi. Aslında, yalnızca Nisan 2022’ye kadar dünya çapında 5 milyar internet kullanıcısı olacak.

B2B ve B2C Dijital Pazarlama Karşılaştırması

Dijital pazarlama stratejileri hem B2B (işletmeden işletmeye) hem de B2C (işletmeden tüketiciye) işletmeler için işe yarar, ancak en iyi uygulamalar ikisi arasında büyük farklılıklar gösterir. Burada, dijital pazarlamanın B2B ve B2C pazarlama stratejilerinde nasıl kullanıldığına daha yakından bakıyoruz:

  • B2B müşterileri, karar verme süreçlerinde daha yavaş olma eğilimindedir, bu da daha uzun bir satış hunisine yol açar. İlişki kurma stratejileri bu müşterilerle daha etkilidir, ancak B2C müşterileri kısa vadeli tekliflere ve haberlere karşı daha hassastır. • B2B işlemleri genellikle deneyimli B2B dijital pazarlamacıları tarafından sunulan mantığa ve kanıtlara dayalıdır. B2C içeriği daha duygusaldır ve müşterilerin satın almaları konusunda kendilerini iyi hissetmelerini sağlamaya odaklanır.
  • B2B karar verme süreci genellikle birden çok kişinin girdisini gerektirir. Bu kararları en iyi şekilde kolaylaştıran pazarlama malzemeleri genellikle paylaşılabilir ve indirilebilir. Tabii ki, her kuralın istisnaları vardır. Araba ve bilgisayar gibi yüksek bilet kalemlerine sahip B2C şirketleri daha kullanışlı ve meşru içerik sunabilir. Bu nedenle, ister B2B ister B2C olsun, dijital pazarlama stratejiniz her zaman müşteri tabanınızı hedeflemelidir.

Dijital Pazarlama Türleri

Dijital medya ile etkileşim kurmanın yolları kadar dijital pazarlama uzmanlığı da vardır. İşte dijital pazarlama stratejisi türlerinin bazı önemli örnekleri.

Arama motoru optimizasyonu

Arama motoru optimizasyonu (SEO), teknik olarak pazarlamanın kendisinden çok bir pazarlama aracıdır. Balance, bunu “web sitelerini arama motorları için çekici hale getirme sanatı ve bilimi” olarak tanımlar.

SEO’nun “sanat ve bilim” kısmı en önemlisidir. SEO bilimdir. Çünkü arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) mümkün olan en yüksek sıralamayı elde etmek için farklı faktörleri araştırmanız ve tartmanız gerekir. Web sitenizi günümüzün arama motorları için optimize ederken dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden bazıları şunlardır:

  • İçerik kalitesi
  • Kullanıcı etkileşimi düzeyi
  • Mobil uyumlu
  • Gelen bağlantıların sayısı ve kalitesi

İçerik Pazarlama

Daha önce de belirtildiği gibi, içerik kalitesi optimize edilmiş bir sitede önemli bir faktördür. Sonuç olarak SEO, hedef kitlenize alakalı ve değerli içerik sunmaya dayalı bir strateji olan içerik pazarlamasında önemli bir bileşen haline gelir.

Herhangi bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi, içerik pazarlamasının amacı, nihayetinde müşteriye dönüşen olası satışlar oluşturmaktır. Ancak bunu yapma biçimleri geleneksel reklamcılıktan farklıdır. Potansiyel müşterileri ürün veya hizmetinizin potansiyel değeriyle cezbetmek yerine, aşağıdaki gibi belgeler biçiminde ücretsiz değer sunun: örneğin:

  • Blog girişleri
  • E-kitap
  • Bülten
  • Video veya ses dökümü
  • Beyaz kağıt
  • Bilgi grafiği

İçerik pazarlaması önemlidir ve bunu destekleyecek pek çok istatistik vardır.

  • Tüketicilerin %84’ü şirketlerin eğlenceli ve faydalı içerik deneyimleri sağlamasını bekliyor.
  • 5.000’den fazla çalışanı olan şirketlerin %62’si günlük olarak içerik oluşturuyor
  • Pazarlamacıların %92’si kuruluşlarının içeriği önemli bir varlık olarak gördüğüne inanıyor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr
WhatsApp

Yorum bırakın