Michelin Yıldızı Nedir, Ne anlam ifade eder?

Michelin Yıldızı Nedir

Michelin Yıldızı; restoranların lezzet, sunulan hizmet ve hijyen bakımından puanlanmasıdır. Daha şık bir ifadeyle restoranların Oscar’ı olarak bilinir. Yani bir kişinin gideceği restoran hakkında ilk anda fikir sahibi olmasını sağlayan değerlendirme sistemidir diyebiliriz.

Michelin Yıldızı Tarihi

Bu fikrin sahibi, Michelin araba lastikleri firmasının kurucusu Andre Michelin’dir. Mühendis ve sanayici olan Andre Michelin’in amacı araba lastiği müşterilerinin memnuniyetidir. Sonrasında bunun restoran ve şeflerini etkileyeceğini düşünmemiştir. Michelin Rehberleri ilk olarak araba sürücülerinin ulaşım lokasyonalarında konaklayabilecekleri yemek yiyebilecekleri ya da arabalarını tamir ettirebilecekleri mekanları listelemek amacıyla hazırlanmıştır. Fakat sonra restoran ve şeflerin hizmet ve yeteneklerini değerlendiren sistem olarak yemek sektörünü etkilemeye başlamıştır.

İlk rehberler Fransadaki konaklama mekanlarını ve bu mekanlarda verilen hizmetleri listeleyecek şekildedir. Bu rehberler 1900’lü yılların başında 3000’e yakın araç sahiplarine ulaşmıştır. Daha sonra 1904 yılında rehberin ulaşım lokasyonuna Belçika dahil olmuştur. Bu tarihten tam yüz yıl sonrasında ilk başta araç sahiplerinin ulaşım konforunu iyileştirmek için atılmış olan bu adımın kapsamı genişlemiştir. Michelin rehberleri restoranların ve şeflerin hizmet ve yeteneklerini ölçen uluslararası bir değerlendirme sistemi olmuştur.

Michelin Yıldızı Hakkında Çok Merak Edilenler

Nedir Nasıl Alınır?

Michelin Yıldızı 3 yıldızlı bir puanlama sistemidir. Michelin Rehberi’ne dahil olan (Türkiye de dahil) 39 ülke bulunur.

3 yıldızlı olan puanlama sisteminde 3 yıldız en üst düzey kaliteyi ifade eder.

Geçen yıl başlatılan yeşil  yıldız ise organik ürünler kullanan en üst düzey restoranlara verilmektedir. Yeşil ibaresi, “sebze” tabirinden esinlenilerek ortaya çıkmıştır. Bu kriterde, restoranların kendi bahçesinde organik sebze yetiştirmesi esas alınır. Böylece de hizmet alacak kişiler gideceği restoranın organik ürün kullanıp kullanmadığını anlamış olurlar.

Değerlendirmede kullanılan başka bir yıldız da ise Bib gurmand ifadesi vardır. Lakin bu, gerçek bir yıldız kriterini ifade etmez. Bib Gurmand, kaliteli  sunumları uygun fiyata sunan restoranların hizmet kalitesinin puanlanlanma şeklidir.

Michelin Yıldızı Verilmesine Kimler Karar Verir?

Michelin Yıldızı puanını, gizli Michelin Müfettişleri verirler. Puanlama yapılırken ziyaretlerin habersizce yapılmasına da özen gösterilir. Çünkü buradaki amaç, hem puanlamada adaletli olmak hem de müşteri odaklı kalite anlayışını oluşturmaktır. Bunun yanında lezzet ve hizmet kalitesinin sürekliliği de amaçlanır. Ayrıca puanlama sadece bir yıl geçerlidir. Bu da puanlanan restoranların rehavete kapılarak kaliteden ödün vermesinin önüne geçer.

Michelin Yıldızı Kimlere Verilir?

Michelin Yıldızının verilme kriterleri vardır. Bu kriterler en son 1936 yılında belirlenmiştir ve bu tarihten itibaren değiştirilmeden uygulanmaya devam edilmiştir. Bu kriterler; malzeme kalitesi, pişirme ve sunumdaki yaratıcılık, sunulan hizmetin belirlenen bedeli karşılayıp karşılamaması ve kalitede sürekliliktir. İşte bu kriterleri sağlayan restoran ve şeflere 1 ile 3 arasında değişen Michelin yıldızı verilmektedir.

Michelin Yıldızlı Türk Şef Var mı?

Ülke restoran ve şeflerine Michelin Yıldızı verilebilmesi için o ülkede Michelin Yıldızı rehberinin yayımlanması gerekmektedir. Türkiye’de bu rehber henüz yayınlanmadığı için Michelin Yıldızlı restoran ve şef henüz ülkemizde bulunmamaktadır. Ancak 11 Ekim 2022 günü Michelin yıldızına aday olan bazı şeflerimiz vardır. Yaptığımız araştırmalara göre kuliste adı geçen isimler arasında; Fatih Tutak,  Mehmet Gürs,  Maksut Aşkar ve Deniz Temel gibi lezzet ustaları yer alıyor.

Dünyada Michelin Yıldızı Sahibi Kaç Restoran Vardır?

Şimdilik 480 restoranın Michelin Yıldızı vardır. Bunların derece dağılımı da şu şekildedir: Restoranların 50 tanesi 3 yıldız, 81 2 yıldız ve 349 tane de tek yıldızlı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr
WhatsApp

Yorum bırakın