Profesyonel Web Sitesi Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Profesyonel Web Sitesi Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Profesyonel web sitesi her işletme ve birey için artık önemli bir gereklilik oldu. Kurumsal, kişisel veya e-ticaret siteleri hayatımızın her anında karşımıza çıkıyor. Bir blog sitesi bile artık profesyonellik gerektiriyor. Neden mi?

Çünkü artık hayatımızda trilyonlarca web site ve SEO diye bir kavram var. Hazırladığımız web sitenin ön plana çıkması ve hedef kitlemize ulaştırılabilmesi SEO ile mümkün. Bu yüzden de profesyonel web sitesi yaptırmamız veya yapmamız son derece önemli.

İster kendiniz yapın, ister bir ajans veya freelancer’a yaptırın. Fark etmez. Temelde bazı detayları göz önünde bulundurmanızı tavsiye diyoruz. “İyi bir web sitesi hangi bileşenlere sahip olmalı, nelere dikkat etmemiz gerekiyor?” bu sorulara yanıt verecek ve profesyonel web site için gerekli unsurları ele alacağız.

Unutmayın ki doğru ve etkili kurguladığımız bir web site, uzun soluklu ve verimliliği yüksek olacaktır. Bu yüzden aşağıda listelediğimiz unsurlara önem vermelisiniz.

Konuyu 6 temel maddede listelersek;

  1. İçerik,
  2. Tasarım – görselleştirme,
  3. Web site alt yapısı,
  4. Kullanım ve işlevsellik,
  5. SEO uyumluluk,
  6. UX çalışmaları vb.

Web Site İçerikleri: “İçerik Kraldır”.

Bill Gates’in yıllar önce söylediği bir söz var: “İçerik Kraldır“. Gerçekten de içerik bir web site için her şey. En önemli ve uzun soluklu olan yegane çalışma, içerik çalışmasıdır. O yüzden web site yapımına verdiğiniz önemi içerik üretimi ve kalitesine de vermelisiniz. Biz, alanında uzman metin yazarlarıyla çalışmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Biz, metin yazarlığı ve özgün makale konusunda size yardımcı olabiliriz.

Tasarım – Görselleştirme

Sadeliğe ve özgünlüğe önem verin. Muhteşem bir tasarım istiyor olabilirsiniz. Size bunu hazır bir tema veriyor olabilir. Ancak bu, özgün olmayacağı için SEO konusunda ve özgünlük hususunda çok tavsiye edilen yöntem değildir. Bir tema kullansanız bile kendinize göre özgünleştirmelisiniz. Ayrıca sadeliği üst düzeyde tutmanızı tavsiye ediyorum. Günümüz haber siteleri gibi aşırı boğucu ve yorucu olmamalı. Bir ekran içerisinde en fazla üç bilgi odağı kullanıcıya sunulmalıdır. Renk uyumu ve yazı fontlarına da bu hususta dikkat etmelisiniz. Tema seçiminde zorlanıyorsanız MonsterOne veya Envato gibi platformlarda yüzlerce tema mevcuttur. Onları inceleyerek fikir edinebilirsiniz.

Web Site Alt Yapısı

“En iyi web site alt yapısı şudur.” şeklinde bir yaklaşımı kesinlikle savunmuyor, doğru da bulmuyoruz. Çünkü en iyi alt yapı, bizim ihtiyacımıza karşılık veren, sektörümüzle uyumlu hale gelen alt yapıdır. Bu yüzden yüzlerce web site alt yapısı mevcut ve her biri farklı bir amaçla geliştiriliyor. Bu yüzden sizin web site ve sektörünüze uygun olanı seçmelisiniz. Bugün en popüler web site alt yapıları WordPress, Joomla, Drupal, uCoz/uNet, Wix, vb. hazır CMS’lerdir. Buna ek yüzlerce PHP veya JS script de bulabilirsiniz. Tümünü bir tarafa bırakıp, sıfırdan HTML ve CSS ile de web site hazırlayabilirsiniz. Burada önemli olan kullanıcı deneyimini ve web site işlevselliğini üst düzeye taşıyabilmektir. Tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Biz, genelde kurumsal ve blog sitelerine WordPress, e-Ticaret sitelerine yüksek ürün girişi olmayacaksa Woocommerce, yüksek değerde ürün girişi olacaksa OpenCard veya piyasada özel e-ticaret yazılımı kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Back-End tarafı veya aşırı kodlama, güvenlik vb. sorununu dert etmek istemiyor, basit adımlarla web sitenizi yönetmek istiyorsanız o zaman Wix veya uCoz/uNet ya da uKit işinizi fazlasıyla görecektir.

Kullanım – İşlevsellik

Web sitemiz çok kapsamlı ve işlevsel olabilir. Ancak burada önemli olan kullanıcı dostu olmasıdır. Yani ilk defa web sitemizi ziyaret eden bir kullanıcı kolayca mantığı anlayabilmeli ve web sitemizi kullanabilmelidir. Bu yüzden anlaşılabilir menüler, doğru yönlendirmeler yapmalısınız. Tüm web tarayıcıları ve mobil – smart uyumlu olmalıdır. Mümkün ise responsive tasarım tercih etmelisiniz. Mobil – Smart uyumluluk konusunda AMP vb. birçok teknolojiden de yararlanabilirsiniz.

SEO (Arama Motoru Uyumluluğu)

Artık bir web sitenin görünüm ve işlevi kadar SEO yapısı da önemli. Yani arama motorlarına uygun yapıda olmalıdır. Peki en temel mantıkla SEO için gereken uyumluluklar neler?

  1. Web sitenin açılış süresi ve hızı,
  2. Site içerisindeki çalışmalar, iç link yapısı,
  3. Dış SEO kapsamında backlink ve dış linkleme,
  4. Güncellik,
  5. Web site içeriklerinin SEO uyumluluğu vb.

UX Çalışmalar

Son konumuz UX Çalışmaları. Web siteler için yayın sonrası en önemli çalışmalar arasında UX çalışmaları yer alıyor.

UX çalışması, anlayacağımız mantıkla kullanıcı deneyimlerini takip ve ölçümlemedir. Google Analytics, Search Console, Bing Web Master, Yandex Matrica, Ahrefs, Smush vb. araçları kullanarak web sitenizin kullanıcı deneyimlerini test edebilir, takip edebilirsiniz. Bu kapsamda eksikleri tamamlamalı, hataları gidermelisiniz.

Profesyonel web sitesi yaptırmak ve kaliteli bir web siteye sahip olmak istiyorsanız Medyaverse olarak gerekli tüm web site çözümlerini A’dan Z’ye sunuyoruz. Bizimle 7/24 iletişim kurabilir, fiyat teklifi alarak tekliflerimizi değerlendirebilir, Web tasarım hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr
WhatsApp

Yorum bırakın