Üniversite Bölüm Tercihleri

Üniversite Bölüm Tercihleri

Üniversite Bölüm Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Zorlu bir üniversite sınav hazırlık süreci sonunda sınava giren adayların heyecanlı bekleyişi yakın tarihte son buldu. Bazı öğrenciler emeğinin hakkını alırken bazıları da heyecanlarının ya da zamanlarını iyi yönetemeyişlerinin kurbanı oldular. ÖSYM tarafından 2022 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri tercih yapma telaşı sardı. Gençlerin tercih dönemindeki heyecanlarını anlıyoruz. Fakat hangi üniversite ve bölümü seçeceklerini aceleye getirmemeleri faydalarına olacaktır. Üniversite tercihi yapacak öğrencilere ipuçları vermek gerekirse ilk tavsiyemiz puan ve şehir bazında bölüm seçmemeleri. İkinci olarak da tercih yaparken hangi bölümü istediklerini iyi düşünmeleri. Çünkü yeteneklerini ve hayallerini tercih listelerinin ilk sırasına yerleştirmeleri mutlu bir hayat sürmeleri ve zaman kaybı yaşamamaları açısından çok önemlidir. Önce yeteneğinizi keşfedin ardından yeteneğinize uygun meslekleri araştırın. Meslek araştırma noktasında da meslekleri yapan insanların bir gününe şahit olmanız ya da onlardan iş rutini hakkında bilgi almanız fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Böylece de ilgili lisans programlarının eğitim bitiminde sürprizle karşılaşmaz mutsuz bir iş hayatına mahkûm olmazsınız.

Okumayı düşündüğünüz lisans programlarının kazandıracağı meslekler hakkında araştırma yaptınız kendinizi de iyi tanıyorsunuz kararınızı verdiniz. “Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı Bölümü” okumak istiyorsunuz. Önünüzde üç ihtimal var.

Sosyal Medya Uzmanlığı Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

İhtimallerden ilki Anadolu Üniversitesi açık öğretim bölümü olan Sosyal Medya Yöneticiliği ön lisans programını okumak. Bu bölüme TYT puanınızla tercih yapabilirsiniz ve taban puanı da 199.9’dur.

İkinci ihtimal birçok üniversitenin iletişim fakültelerine bağlı “Yeni Medya Bölümü”, “Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü” ya da “Yeni Medya İletişim Bölümü” nü okumaktır. “Grafikerlik Bölümü” okumak ise size hem bu meslekte hem de başka alanlarda size yetkinlik kazandıracaktır. Grafikerler; reklam, kitap, dergi poster, bilgisayar oyunu, Web site tasarımı gibi görselliğe hitap eden alanlarda çalışabilirler. Diğer lisans bölümleri de “Sosyal Medya Uzmanlığı” dışında geniş kariyer olanaklarına sahiptirler. Bu bölümlerin taban puanları tercih edeceğiniz üniversiteye göre değişkenlik gösterir.

Bir diğer ve son ihtimal de sosyal medya akademilerden temel ya da ileri düzey eğitimler alarak kendinizi geliştirmenizdir. İşte bu ihtimal her yaştan bireye hitap eder ve uzaktan ya da yüz yüze imkanlarıyla eğitimlerine erişim kolaylığı sağlar.

Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı Bölümü

Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı için diploma şartı yoktur. Fakat bu mesleği yapabilmeniz için bazı yeteneklere sahip olmanız gerekmektedir. Artı olarak da yetenek bu meslekte ilerlemek için tek başına yeterli değildir. Sosyal medya sürekli kendini güncelleyen hızlı bir şekilde ilerleme kateten bir mecradır. Bu dijital platformların dilini iyi anlamak için sizin de kendinizi durmadan geliştirmeniz şarttır. Bu meslekte başarılı bir kariyer eğrisi yakalayabilmeniz için sahip olmanız gereken yeteneklerden bazıları şunlardır:

  • İyi bir analiz yapabiliyor ve bu verileri doğru kullanabiliyor olmalısınız.
  • Analiz yapmak ve elde ettiğiniz veriler doğrultusunda gerekli aksiyonu almak için Adobe Promier, After Affect ve Illüstratör gibi bazı bilgisayar programlarını iyi kullanabilmelisiniz.
  • Hayallerinizi görsel, yazılı ya da işitsel olarak hitap ettiğiniz kitlenin anlayacağı şekilde ifade edebilmenizdir.

Küçük bir dipnot olarak da ifade edelim ki; burada ifade edilen bilgi ve beceriye sahip kişilerin günümüz koşullarında elde edilebileceği kazanç rakamı ise 7.000 ila 18.000.-TL arasında değişmektedir.

Sosyal Medya Uzmanları Ne İş Yapar?

Henüz kamuda sosyal medya uzmanlarının istihdam edilmiyor oluşu hevesinizi kırmasın. Özel firmalarda memurluktan daha fazla kazanca sahip olabileceğiniz iş olanaklarınız var.

Sosyal Medya Uzmanları:

  • İletişim ajanslarında
  • E-ticaret firmalarında
  • Kurumların sosyal medya departmanlarında

istihdam imkanlarına sahiptirler.

Markalaşmanın Önemi ve Sosyal Medya

Markalaşmanın her sektörde önem kazandığı inkâr edilemez bir gerçektir. Eğitim sektöründen tutun hizmet sektörüne, gıda sektöründen tutun tekstil ya da başka bir sektöre… Hatta siyasi parti seçim kampanyalarında dahi marka yönetimi ve tanıtım çok önemlidir. Eskiden reklamlar devasa panolar, gazete sayfalarında kısa metin ve basit görseller aracılığıyla yapılırdı. Orta yaşlı ve üstü olanlarımız film ve dizi keyfimizi bölen sıkıcı reklam kuşaklarını hatırlar. Fakat günümüzde basılı ve TV odaklı reklam stratejisinden vazgeçilmiştir. Çünkü bu tür reklamların satışa dönüşme oranı çok düşüktür. Bunun yerine internetin erişimi olan tüm araçların dahil olduğu devasa bir reklam ağı tercih edilmektedir.

İletişimde coğrafi sınırları kaldıran sosyal ağların kullanımında yaş sınırı neredeyse kalmamıştır. Artık 7 den 70 e herkesin birden fazla sosyal ağda hesabı vardır ve bu popüler kültür hayatımızı hızla dijitalleştirmektedir. Bu açıdan bakıldığında “Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı” mesleğinin önünün ne kadar açık olduğu rahatlıkla görülecektir. Yüzde yüz iş garantisi olan bu meslekle “Dijital Çağın” geleceğinde siz de yerinizi alın.

Üniversite bölüm tercihleri ile ilgili daha fazla sorunuz varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr
WhatsApp

Yorum bırakın