Web Sitesi Yaptırırken Yapılan 7 Hata

Web Sitesi Yaptırırken Yapılan 5 Hata

Web sitesi yaptırırken yapılan 7 hata üzerine makale kaleme aldık. Bugün neredeyse herkes, artık çok kolay ve basit bir iş gibi düşündüğü bir yanılgı var. “Ben birkaç dakikada bir web siteyi kolayca yapabiliyorum.” demesidir. Evet, doğru. Hatta bunun mümkün olduğu birkaç platformu da paylaşalım; “WordPress Blog, Blogger, Google Sites, uCoz, Wix, uKit” vb. yüzlerce ücretsiz veya ücretli web site yapabileceğiniz platform mevcut. Fakat isim yazıp sistem tarafından hazır bir tema üzeri web sitenin yayına açılması sizce yeterli mi?

Web tasarım işi temelinde HTML, CSS, JS ve PHP (en az) yazılım dillerinin bilgisini, en az bir adet WordPress, Joomla, OpenCard, uCoz, uKit gibi CMS bilgisini, UX tasarım, Photoshop görsel düzenleme bilgisini ve dahasını gerektiriyor. SEO, Mobil uyumluluk vb. her biri kendi içinde uzmanlık gerektiriyor. Bu işlemler için ayrı görev yapan uzmanlar var. Şimdi 5 – 6 kişilik ekip çalışması ile ortaya konulan bir web site ile tek kişinin basit birkaç adımda ürettiği site sizce bir olabilir mi?

Sorunun cevabını size bırakıyoruz. Şimdi web site yaptırırken yapılan 7 hataya değinelim. İlk ve en önemli hatayı zaten yukarıda özetledik.

Web Tasarımı Basit Zannetme

Her şeyden önce web tasarım profesyonellik ve kapsamlı bilgi gerektiren bir iş. Bunu kabullenmelisiniz. Aksi durumda profesyonel web site sahibi olmanız zorlaşacaktır. Ayrıca “ben de bunu yaparım” demeniz, profesyonel bir web site sahibi olmanızın önündeki engellerden birisidir. Web site yaptırırken yapılan en büyük yanlış ve hatalı yaklaşım bize göre budur. Web tasarım işini hafife almanız, önemsiz bir iş olarak görüp, ücret konusunda da değersizleştirmenizdir. Bu hatayı yapmayın.

Tasarım Hataları

Web sitenin görünen, adeta bir karakterin vücut bulmuş hali diyebileceğimiz yapısı tasarımıdır. Tasarımınız aşağıdaki hususlara dikkat edilerek yapılmalıdır.

Esneklik (Responsive): Siteniz esnek bir yapı barındırmalı. Hangi web tarayıcısı, işletim sistemi veya platformda açılırsa açılsın, görünüm uyum sağlamalı ve kullanıcı dostu olmalıdır.

Favicon Kullanımı

Birçok tarayıcı, arama motoru favicon okuyor ve tanımlıyor. Markalaşma değeri için de son derece önemli. Kullanılmaması bir hata olarak kabul ediliyor.

Jenerik 404 Hata Sayfalarının Kullanımı

404, bir web sitenin aslında kanayan yarasıdır. Ne kadar çok 404 sayfası varsa o kadar kan kaybı demektir. Kullanıcıların ise hiç sevmediği, karşılaşmak istemedikleri sayfalardır. İlginçtir kullanıcıların %98’i 404 sayfasının ne olduğundan bile bihaber. Bu yüzden jenerik 404 sayfaları kullanmayın. Özel 404 sayfaları tasarlayın ve kullanıcılarınızı doğru yönlendirin. Ayrıca önemli hit değeri olan ama düzeltimi mümkün olmayan 404 sayfalarına 301 yönlendirmeler kullanın.

Açılış Sayfasında Döngü Kullanımı

Carousel olarak adlandırdığımız işlem aslında kayan görsel, slayt tarzı açılış sayfaları ifade ediyor. Bu tarz açılış sayfalar artık tarihte kaldı. Dönüşümleri az ve kullanımı riskli bir yapıdır. Uzak durmanızı öneriyoruz. Kullanıcılar bir süre web site sahipleri tarafından abartıldığı için bannerlere otomatik koruyucu bir yaklaşım sergiledi. Bu yüzden de yeni bir yöntem olan Carousel tercih edilmeye başlandı. Ancak 2020 sonrası bu da artık kullanıcıları yormaya başladı. Bu yüzden artık tercih etmemenizi öneriyoruz.

Web Site Hızı

En önemli konuların başında hız optimizasyonu geliyor. Hız optimizasyonu web tasarım ve SEO gibi çalışmaların ötesinde başlı başına ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Her web tasarım uzmanı veya SEO uzmanı hız optimizasyonu yapmıyor. Yapmasını beklemeniz de hatadır. Fakat hız kriterlerine uygun web site hazırlanması elzemdir. Bu yüzden web tasarımında sitenizin en azından Gtmetrix verilerine göre en düşük C değerinde olması gerekiyor. Google Web Site Page Speed verilerine göre ise özellikle mobilde %80 üzeri, Web odağında ise %90 üzeri olması beklenilmektedir.

Web Site İçeriği

Bir web siteyi bir insan gibi düşünelim. İnsan için bilgi ve deneyim ne kadar önemli ise bir web site için de içerik o kadar önemlidir. Biz insanları bilgili oluşumuz kıymetli kılar. İşte bir web sitenin kıymetini de sahip olduğu içerik belirliyor. Bu yüzden doğru, kaliteli içerik üretmelisiniz. Yapılan en büyük içerik hatalarını aşağıda listeledim. Bunlardan mutlaka uzak durmalısınız.

  1. Spam içerik kullanmak: Sürekli aynı anahtar kelimeler ile yinelenmiş, farklı sayfalarda dolu içerikler kullanmak. Tüm sitelerde benzer yapıdaki içerikleri üretip kullanmak da spam içerik sayılır.
  2. Kopya içerik kullanmak: Farklı web site veya platform, dosya yahut kaynakta mevcut bir içeriği olduğu gibi kopyalayıp web siteye yapıştırmanız size hiç bir fayda sağlamaz. Aksine ciddi SEO açısından ve telif hakları bakımından zarar verir.
  3. Doğru başlık, etiket yapısı kullanmamak: Başlıkların, kalın ve italik yapıların doğru kullanılması gerekiyor. H1 ile başlayıp, H4’e ve sonra tekrar H3’e başlık atmamalısınız.
  4. Web sitede içerik alanlarında çok fazla görsel veya dikkat dağıtıcı materyal kullanmak: Blog alanında yazı kısımlarında alakasız reklam veya materyal, görsel kullanmamalısınız.
  5. Yazım hataları yapmak: Kabul edilmez bir hata. Türkçe yazıyorsanız Türkçe dilbilgisi kurallarına ve imlâ kurallarına riayet etmelisiniz.
  6. Metin içi çok fazla iç veya dış link kullanmak: “Wikipedia kullanıyor” şeklinde bir yaklaşım sergilememelisiniz. Bir Wiki ağı değilseniz metinlerinizde çok fazla link çıkışı yapmayın.
  7. İçerikleri görsellerle desteklememek: En az bir adet özgün ve kaliteli görsel kullanmalısınız. Ayrıca bu görselleri de farklı sitelerden almamalı, almanız gerekiyorsa mutlaka özgünleştirme çalışmasına sokmalısınız.

Yukarına Web Sitesi Yaptırırken Yapılan 7 Hata odağında konuyu ele aldık. Aslında bunlara ek daha bir sürü hata mevcut. Gizlilik ilkelerinin olmaması, performans hataları, e-Ticaret sitelerinde iade ve garanti bilgilerinin bulunmaması vb.

Mevcut web sitenizde yapılan olası hataları merak ediyor musunuz? Bize ulaşmanız durumunda yardımcı olabiliriz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr
WhatsApp

Yorum bırakın